Téme histamínovej intolerancie sme sa už venovali, no keďže sa denne stretávam s pacientmi, ktorým bola diagnostikovaná táto porucha alebo ju podľa popisovaných ťažkostí asi majú, vyzerá to na novodobú „epidémiu“ a preto mám potrebu sa tejto téme opäť venovať.
Histamín je okrem iného mediátor zápalových a alergických reakcií, ktorý produkujú mastocyty alebo žírne bunky (viac o ňom v článku o Histamínovej intolerancii). Zníženie jeho produkcie, zrýchlenie odbúravania alebo zníženie jeho príjmu potravou teda môže pomôcť a pomáha aj pri iných diagnózach, napríklad pri atopickej dermatitíde, astme, sennej nádche, migréne, neplodnosti, autoimunite alebo pri potravinových alergiách.
Na úvod chcem upozorniť, že nie všetky spomínané prostriedky budú vyhovovať všetkým pacientom s histamínovou intoleranciou, treba preto skúšať pomaly, v menších dávkach a v prípade tolerancie ich pomaly zvyšovať.
Niektoré potraviny alebo nápoje ako zelený čaj napríklad blokujú enzým diaminooxidáza (odbúrava histamín), avšak obsahujú látky (EGCG, theanín) stabilizujúce mastocyty s protizápalovým účinkom a zároveň blokujú enzým histidín-dekarboxyláza, ktorá premieňa histidín na histamín, preto je podľa individuálnej znášanlivosti vhodné tieto zložky do jedálnička podľa odozvy pomaly pridávať.
Mnohé tipy som dostala priamo od vás, pacientov (tento typ dôkazu účinku mám niekedy osobne radšej aj ako rôzne randomizované štúdie) a niektoré mám sama vyskúšané, preto dúfam, že pomôžu ďalším ľuďom.
Vitamín C
Vitamín C si naše telo nevie vytvoriť samé. Jeho podávanie v dávkach 2g denne bolo schopné redukovať hladinu histamínu o 38%, čo je viac ako sľubné. Sľubné výsledky má aj intravenózne podávaný vitamín C. Mnohým pacientom pomohol rýchlejšie zvládnuť najťažšie obdobia histamínovej intolerancie, u niektorých viedol po niekoľkých týždňoch podávania k úplnému vymiznutiu príznakov (adekvátne štúdie o parenterálnom podávaní vitamínu C pri histamínovej intolerancii som nenašla, zatiaľ sú tieto referencie len od pacientov), táto metóda teda stojí za ďalšie skúmanie. Vitamín C ovplyvňuje hladinu histamínu podporou tvorby enzýmu DAO, preto je jeho účinky možné využiť aj pri histamínovej intolerancii a teoreticky aj pri alergii. Niektoré štúdie však varujú pred dlhodobými vysokými dávkami vitamínu C, pretože môže viesť k zníženiu hladín ceruloplazmínu, čo je plazmatická bielkovina tvorená pečeňou s antioxidačnou úlohou.
Kvercetín
Kvercetín je flavonoid nachádzajúci sa v plodoch rastlín. Redukuje produkciu histamínu mastocytmi (v tráviacom trakte a v koži) aj bazofilmi a eozinofilmi (v krvi). Podľa štúdií dokonca vyzerá byť efektívnejší ako kromolyn, čo je liečivo na stabilizáciu mastocytov (znižuje sa uvoľňovanie histamínu), ktoré je viazané na lekársky predpis a používa sa v liečbe alergie a astmy. Dobrým zdrojom je citrusové ovocie, cibuľa, cesnak, jablká, zelený čaj, petržlen, rajčiny, brokolica, zelený šalát, bobulovité ovocie. Mnohé z týchto potravín sú u histaminikov vyložene nevhodné, preto je možné kvercetín užívať aj vo forme tabliet. Pomerne dobré odozvy sú aj s užívaním kvercetínu u alergikov počas peľových sezón ako čiastočná náhrada antihistaminík, u histaminikov pomáha znížiť množstvo endogénne (vnútorne) vyprodukovaného histamínu.
Hesperidín
Hesperidín podobne ako kvercetín znižuje uvoľňovanie histamínu mastocytmi. Jeho antialergická aktivita je porovnateľná s azelastínom (rovnako liek na alergiu viazaný na lekársky predpis). Nachádza sa v citrusovom ovocí.
Perilla krovitá
Perilla krovitá sa v Ázii používa pri liečbe alergie a astmy. Olej z tejto rastliny dokáže znížiť produkciu IgE pri alergických ochoreniach a tým znížiť tvorbu histamínu. Je vhodná najmä pre pacientov s alergiami (aj potravinovými počas eliminačnej diéty), znižuje svrbenie a pomáha aj pri chronických črevných zápaloch. Pozitívne je, že sa dá pomerne ľahko pestovať aj u nás.
Probiotiká
U probiotík nie je jedno, ktoré si vyberiete, dôležité je poznať jednotlivé kmene, ktoré sa v tých ktorých prípravkoch nachádzajú. Probiotický kmeň, ktorý je možno viac ako iné vhodný aj u alergií je L. rhamnosus, ktorý okrem pozitívneho vplyvu na samotný histamín dokáže znížiť tvorbu IgE spojeného s alergiou a zároveň dokáže stabilizovať žírne bunky. U histamínovej intolerncie pomáhajú a sú dobre tolerované kmene Bifidobacterium longum a Bifidobacterium infantis.
Klíčky zo strukovín
Klíčky z hrášku, fazule, cíceru, šošovice a iných strukovín sú výborným prirodzeným zdrojom DAO enzýmu, ktorý odbúrava histamín, preto je veľmi vhodné ich zahrnúť do stravy histaminika. Najvyšší obsah DAO má pravdepodobne klíčok zeleného hrášku, chuťovo výborné sú ale aj napríklad klíčky z mungo fazule, semienka reďkovky a mnohé iné. Klíčky by sa mali konzumovať surové napríklad v šaláte alebo napríklad na pečive namiesto pažitky. Zlepšené odbúravanie histamínu môže pomôcť nielen histaminikom, ale aj alergikom a astmatikom.
Zázvor a kurkuma
Mám pocit, že zázvor a kurkumu spomínam takmer v každom článku, výsledky štúdií sú však jednoznačné – zázvor a kurkuma znižujú tvorbu zápalových látok, ktoré sa podieľajú na vývine ochorení od rakoviny, aterosklerózy, cukrovky, alergie, Crohnovej choroby, astmy, sklerózy multiplex, Alzheimerovej choroby až po psoriázu.
Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny sú esenciálne mastné kyseliny s protizápalovým účinkom, ktoré sa s úspechom používajú pri liečbe astmy a alergií.
Stopalerg tablety
Stopalerg je ďalší zaujímavý prípravok na našom trhu, ktorý obsahuje ovomukoidy z prepeličích vajec. Tieto látky sú inhibítory proteáz, ktoré znižujú IgE sprostredkovanú aktiváciu mastocytov, to v praxi znamená, že znižujú tvorbu histamínu pri kontakte s alergénom. Sú teda vhodným doplnkom alebo náhradou antihistaminík, pretože nefungujú len na princípe blokovania histamínových receptorov ako klasické lieky proti alergií. Mechanizmus účinku samozrejme ovplyvňuje aj spôsob ich použitia, sú teda vhodnejšie skôr na prevenciu vzniku alergických reakcií, keď ešte neprišlo k tvorbe veľkého množstva histamínu, v prípade už prepuknutej alergickej reakcie bude ich účinnosť pravdepodobne nižšia ako účinnosť klasických antihistaminík. U histaminikov môžu pomôcť, ak sa u nich vyskytuje histamínová intolerancia spojená s alergiami, kde by mohli pomôcť blokovať aspoň produkciu endogénneho histamínu, avšak otázna je samotná tolerancia prášku z prepeličích vajec u histaminikov, pravdepodobne bude reakcia na ne individuálna.
Nigella sativa
Nigella sativa alebo čierna rasca sa používa ľudovom liečiteľstve v Ázii pri liečbe zápalových ochorení, ťažkostí s trávením, cukrovky, depresie. Okrem iných účinkov má aj antihistamínový účinok. Semienka čiernej rasce obsahujú látku thymochinón, ktorá spomaľuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek. Okrem toho pôsobí protikvasinkovo (chráni aj pečeň pred poškodením aflatoxínmi) a protizápalovo, čo je u histaminikov, ale i alergikov viac ako žiaduce.
Červený žensen (Panax ginseng)
Extrakt pravého ženšenu bol pri lokálnej aplikácií porovnávaný s účinkom účinnej látky takrolimus (imunosupresívum) a dexametazónom (kortikoid), ktoré sú bežne používané u rôznych typov dermatitíd. Jeho účinok na svrbenie a opuch u myší bol porovnateľný s takrolimusom a lepší ako u dexametazónu. Do budúcna teda pravý ženšen ponúka sľubnú náhradu koritkoidných krémov na úľavu od svrbenia. Samozrejme sú na zavedenie do praxe ešte potrebné ďalšie štúdie.
Zvládnutie infekcií
Infekcia, či už vírusového, bakteriálneho, parazitárneho alebo kvasinkového pôvodu vedie k stimulácií imunitného systému a aktivácií žírnych buniek, ktoré uvoľňujú látky podporujúce tvorbu zápalovej reakcie. Preto často u akútnych infekcií dochádza napríklad k zhoršeniu ekzému, astmy alebo celkovo stavu pri HIT. Tento stav sa zvyčajne po zvládnutí infekcie upraví, u mnohých pacientov však infekcia môže prebiehať bezpríznakovo alebo s nešpecifickými príznakmi, ktoré nikto s infekciou nespája. Typický príklad môže byť premnožená kvasinka, čo aktiváciou mastocytov tiež prispieva k HIT, u detí zase môže kvasinka spôsobovať dermatitídy, vrátane ekzému. Dlhodobo premnožená kvasinka sa spája rovnako so vznikom potravinových alergií. Pokiaľ teda trpíte opakovanými kvasinkovými infekciami, alebo máte podozrenie na premnoženú kvasinku a trpíte HIT alebo alergiami, bolo by vhodné zvážiť aj riešenie tohto problému.
Zhrnutie
Liečba histamínovej intolerancie by nemala uviaznuť na vylúčení všetkých rizikových potravín a striedaní ryžových jedál. Bolo potvrdené, že histamínovej intolerancii neprospievajú výkyvy cukru v krvi a inzulínová rezistencia (vedú opäť k zvýšenému uvoľňovaniu histamínu), rovnako histamínová intolerancia môže prispievať k vývoju cukrovky, preto príliš častá konzumácia ryže a jednoduchých cukrov nie je z dlhodobého hľadiska riešením (navyše táto strava môže kŕmiť kvasinku spomínanú vyššie).
Stres rovnako vedie k produkcii histamínu, preto počas stresového obdobia možno zareagujete aj na potravinu, ktorú inak tolerujete. Ďalšími faktormi ovplyvňujúce vznik a priebeh histamínovej intolerancie sú narušená črevná rovnováha alebo priepustné črevo alebo nutričný deficit, preto je jediným možným východiskom z histamínovej intolerancie so šancou zvládnutia tohto ochorenia čo najpestrejšia strava obsahujúca protizápalové látky, dostatok živín a prírodné stabilizátory mastocytov.
Súvisiace články:
Ktoré potraviny vyvolávajú svrbenie?
Účinné prírodné prostriedky na regeneráciu pečene
Omega-3-kyseliny proti alergii?
Novodobá choroba-histamínová intolerancia…ešte ste o nej nepočuli?
Ktoré probiotiká pri histamínovej intolerancii?
Neznášanlivosť laktózy nemusí byť strašiak
Lieky na alergiu – môžu spôsobiť priberanie?
Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
1.Johnston CS, Martin LJ, Cai X., Antihistamine effect of supplemental ascorbic acid and neutrophil chemotaxis. J Am Coll Nutr. 1992 Apr;11(2):172-6.
2.Lakhanpal, P., Rai, D.K., Quercetin: A Versatile Flavonoid, Internet Journal of Medical Update, Vol. 2, No. 2, Jul-Dec 2007
3.Lee N.K. Choi S.H. Park S.H. Park E.K. · Kim D.H. Antiallergic Activity of Hesperidin Is Activated by Intestinal Microflora,Pharmacology 2004 (Aug);71:174–180
4.Biltagi, M.A., Baset, A.A., Bassiouny, M., Kasrawi, M.A., Attia, M., Omega-3 fatty acids, vitamin C and Zn supplementation in asthmatic children: a randomized self-controlled study, Acta Paediatrica, 2009 (Apr) 98, 4, 737–742.
6.Saluja R, Metz M, Maurer M, “Role and relevance of mast cells in fungal infections,” Front Immunol. 2012 Jun 13;3:146.
7.http://www.allergynutrition.com/wp-content/uploads/2014/06/Pea-seedlings-as-a-supplement.pdf
8.Samukawa K, Izumi Y, Shiota M, Nakao T, Osada-Oka M, Miura K, Iwao H., Red ginseng inhibits scratching behavior associated with atopic dermatitis in experimental animal models. J Pharmacol Sci. 2012;118(3):391-400.
9.R.S. Ramsewak, R.S., DeWitt, D.L.,Nair, M.G.,Cytotoxicity, antioxidant and anti-inflammatory activities of Curcumins I–III from Curcuma longa, Phytomedicine, 2000 (Jul), 7, 4, 303–308.
10.Samukawa K, Izumi Y, Shiota M, Nakao T, Osada-Oka M, Miura K, Iwao H., Red ginseng inhibits scratching behavior associated with atopic dermatitis in experimental animal models. J Pharmacol Sci. 2012;118(3):391-400.