Z omega-3-nenasýtených kyselín sa v prenatálnej výžive odporúča najmä kyselina dokosahexaenová (DHA). DHA ako súčasť bunkových membránach mozgu (aj očnej sietnice) je dôležitá na podporu zdravého vývoja a funkcie mozgu dieťaťa. Počas tehotenstva je plod odkázaný na príjem DHA placentou od matky a dojča na príjem materským mliekom. Štúdiami sa zistilo že:
– DHA počas tehotenstva a dojčenia významne podporuje vývoj nervovej sústavy (mozog, miecha) plodu a dojčaťa, pozitívne ovplyvňuje schopnosť poznávania a sústredenia, celkovú inteligenciu a pozitívne pôsobí na vývoj očí.
– V štúdii Dunstana a kol. sa po podávaní rybieho oleja s vysokým obsahom DHA tehotným ženám pozorovala výrazne vyššia schopnosť vizuálnej a motorickej koordinácie u detí vo veku 2,5 roka.
– Vyššia konzumáciaa rybích výrobkov, ktoré obsahujú vysoké množstvo omega-3-kyselín v tehotenstve bola spojená s mierne lepším priebehom tehotenstva t.j. o niečo dlhším trvaním a menším výskytom preeklampsie (zvýšený krvný tlak spojený s únikom bielkovín do moču, opuchmi dolných končatín a bolesťami hlavy).
– Významnú úlohu môžu omega-3-kyseliny zohrávať pri predčasne narodených deťoch. Vývoj neuronálnych štruktúr sa u nich nenachádza v takom štádiu ako u detí narodených v normálnom termíne. Štúdia O”Conora a kol. poukazuje u predčasne narodených detí na výrazne lepší psychomotorický vývoj po užívaní omega-3-kyselín v strave vo veku 12 mesiacov.
Výskumy ohľadne omega-3- kyselín ešte nie sú na konci a potvrdenie vyššie spomenutých skutočností si vyžaduje ďaľšie štúdie.
Zdroje:
- 1. Helland I, Smith L, Saarem K et al. Maternal supplementation with very- long. Chain a -3 fatty acids during pregnancy and lactation augments children’s IQ at 4 years of age, Pediatrics 2003, 111, 39–44.
- 2. Fronczak CM, Baron AE, Chase HP et al. In utero dietary exposures and risk of islet autoimmunity in children. Diabetes Care, 2003, 26: 3237–3242.
- 3. Dunstan JA, Mori TA, Barden A. et al. Fish oil supplementation in pregnancy modifies neonatal alergen-specific immune response and clinical outcomes in infants at high risk of atopy: a randomized, controlled trial. J. Allergy Clin. Immunol, 2003, 12, 1178–1184.
- 4. Connor DL, Hall R, Adamkin D et al. Growth and development in preterm infants fed long-chain polyunsaturated fatty acids: A prospective, randomized controlled trial. Pediatrics 2001, 108, 359–371.
- 5. Fleith M, Clandinin M. Links Dietary PUFA for preterm and term infants: review of clinical studies, Crit. Rev. Food Sci Nutr. 2005, 45 (3), 205–229.
- 6. Groh-Wargo S, Jacobs J, Auestad N et al. Body composition in preterm infants who are fedlong-chain polyunsaturated fatty acids: A prospective, randomized, controlled trial pediatricresearch, Copyright 2005 International Pediatric Research Foundation.
Všeobecne odporúčaný príjem DHA predstavuje 200 – 400 mg denne počas prvého a druhého trimestra. Vyššie dávky môžu byť užitočné najmä počas tretieho trimestra a obdobia dojčenia. Hlavným zdrojom omega-3-kyselín sú ryby a rybí olej, morské živočíchy a riasy. Kedže na Slovensku je spotreba rybacieho mäsa nízka, siahajú ženy čoraz častejšie po výživových doplnkoch, ktoré ich obsahujú.
Pozor! Zvýšený príjem niektorých morských rýb v tehotenstve sa však neodporúča, vzhľadom na zvýšené množstvo toxických zlúčenín kovov (zlúčeniny ortuti), ktoré tieto ryby obsahujú. Pre tehotné a dojčiace ženy sú vhodné skôr sladkovodné ryby a tie druhy morských rýb, v ktorých je iba nízky obsah škodlivín látok. Naopak, vôbec sa nemajú konzumovať ryby s vysokým obsahom škodlivín ako mečúň, žralok či makrela kráľovská. Odporúča sa navyše obmedziť aj príjem lososa a haringa. Pokiaľ je to možné, prednosť dajte čerstvým rybám z lovu nie z chovu (nie vždy býva táto informácia uvedená).
Vhodnými potravinami a zdrojom omega kyselín pre tehotné a dojčiace ženy sú: pstruh, treska, sardinky, ančovičky, makrely (okrem kráľovskej), mušle, ďalej sú to panenské oleje (ľanový, olivový, sezamový) a semienka (tekvicové, slnečnicové, sezamové).
Pri výbere výživového doplnku sa nedajte sa oklamať omega-3-kyselinami, ktoré majú na krabičke veľké nápisy až 2000 mg oleja v jednej dennej dávke, dôležitý je obsah EPA a DHA kyselín, nie len samotného oleja, ako aj ich chemická štruktúra – etylestery mastných kyselín sú oveľa horšie vstrebateľné ako triglyceridy mastných kyselin!!! Výživové doplnky s obsahom omega kyselín užívajte vždy po jedle, najlepšie aj súčasne s nejakým antioxidantom (vit. E, C – často sú súčasťou prípravku) kvôli ich lepšej využiteľnosti. Pozor aj na výživové doplnky obsahujúce okrem omega-3 aj nežiadúce omega-6 kyseliny! U omega kyselín sa určite oplatí zainvestovať do kvalitných výživových doplnkov alebo stravy bohatej na tieto kyseliny.
…čítať viac o Výžive v tehotenstve
Súvisiace články:
Omega-3-kyseliny proti alergii?
Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
Autor: Zuzana