Kedysi sme bežne poznali maximálne laktózovú intoleranciu a vedeli sme, že existuje niečo také ako celiakia, ktorá v nás ale vyvolávala skôr pocit, že sa jedná o nejakú exotickú chorobu, keďže sme sa s ňou skoro nestretávali. Dnes už však takmer každý má určitý druh potravinovej intolerancie alebo alergie (či o tom vie, alebo nie) a je nútený hľadať nové cesty v stravovaní. Komplikované situácie nastávajú najmä keď sa spojí viac druhov alergií alebo intolerancií, kedy má v človek v prvej chvíli pocit, že už naozaj nemôže nič jesť.
Na podobný problém som nedávno narazila aj ja. Z jedálnička som musela úplne vyškrtnúť mlieko a všetky mliečne výrobky, vajcia, orechy, čokoládu aj múku, čiže všetky ingrediencie potrebné na prípravku dezertov. V prvom momente som rezignovala a povedala si, že bez sladkého nejako prežijem, už na druhý deň som však začala skúmať možné alternatívy a dostavili sa už aj prvé, celkom vydarené výsledky.
Prvý úspešný výtvor, je úplne jednoduchý koláč bez múky, cukru, vajec, mlieka, orechov, čokolády a samozrejme na dezert s pomerne nízkym obsahom sacharidov (mak má len asi 25g sacharidov na 100g).
Koláč bez múky, cukru, vajec, mlieka, orechov, čokolády za 5 minút!
2 banány (ideálne zelené, ktoré obsahujú rezistentný škrob, ak nestrážite príjem cukrov, kľude aj žlté)
1 jablko
150 g pomletého maku (Na mak som pri hľadaní nízkosacharidových náhrad múky úplne zabudla, keďže však orechy nepripadali do úvahy, dostal sa rad aj on. Jeho ďalšou výhodou počas obdobia reštrikcie mliečnych výrobkov je vysoký obsah vápnika, preto je obzvlášť vhodný najmä pre dojčiace matky na diéte, ktorých deti majú alergiu na proteíny kravského mlieka.)
lyžička kypriaceho prášku
4 lyžice kokosového oleja (môžete použiť aj maslo alebo ghee, ak však vy alebo dieťa, ktoré dojčíte máte alergiu na bielkovinu kravského mlieka, často ani ghee nie je úplne bezpečné)
lyžica sušených hrozienok (na dosladenie, nie je však nevyhnutná pre tých, čo si strážia príjem fruktózy)
med alebo iné sladidlo podľa chuti, ale banány a hrozienka mne úplne stačili
Banány s jablkom rozmixujeme na kašu, pridáme hrozienka, mak a kokosový olej, rozotrieme na vymastený plech v hrúbke asi 1 cm (možno trochu viac) a dáme piecť na 180°C 30-40 minút. Cesto by malo byť hustejšie, aby sa dalo rozotierať, preto ak použijete väčšie banány alebo jablko, treba dať viac maku. Skúšala som časť maku nahradiť aj kokosom, výsledok však nebol taký dobrý ako s použitím samotného maku. Úplne jednoduché, rýchle, minimum ingrediencií a chutí skoro ako klasický makový závin:)
Súvisiace články:
Valentínsky cheesecake bez múky a cukru
Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
Autor: Diana