Cukrovka (diabetes)

Vianočné pečenie bez múky a cukru

Dnes sme sa rozhodli skĺbiť vianočnú atmosféru s trochou pragmatizmu a užitočných informácií pre ľudí, čo si dôsledne kontrolujú hladiny glykémie (cukru v krvi), či už pre „poctivých“ diabetikov, celiatikov alebo ľudí na nízkosacharidovej alebo paleo diéte. Predstava Vianočných sviatkov na šaláte a mäse, pretože som na nízkosacharidovej strave,  ma vydesila natoľko, že som sa rozhodla začať trocha experimentovať v kuchyni. Inšpirovala som sa veľmi vydareným blogom veseleboruvky.cz  a ich recept som upravila tak, aby som dosiahla ešte lepšie výsledné hodnoty glykémií po ich konzumácii. V mojom prevedení sú trochu menej sladké, preto je dobré ochutnať cesto aj krém ešte pred dokončením a prípadne prisladiť podľa chuti. V nasledujúcom článku nájdete presný recept, obmeny ingrediencií podľa toho, aký typ stravy preferujete a skutočné glykémie namerané po zjedení mojich rožkov. Tu je recept.

Cesto:

3 vajcia (ak chcete mať cesto chrumkavejšie, použite len bielka, musí ich však byť aspoň 5)

200g mletých orechov – môžete použiť vlašské, tie sú chuťovo výraznejšie, mandle, lieskovce, alebo ich kombináciu, ja som použila mandle a lieskovce v pomere 1:1)

25 g stéviového sladidla – použila som sladilo Stevia IN dostupné v lekárni, je to zmes erytritolu a glykozidov steviolu, ale napr. aj v DM drogérií majú celkom slušné sladidlo zo stévie (takisto zmes erytritolu a glykozidov steviolu) podstatne lacnejšie. Môžete použiť aj xylitol (brezový cukor), ten má ale trochu vyšší glykemický index a menšiu sladivosť, tak ho treba viac. Pre paleo stravníkov je vhodný med, ktorého treba tiež pridať podstatne viac.

Vajcia (alebo bielka) vyšľaháme do peny, pridáme orechy a sladilo a premiešame. Zmesou naplníme cukrárske vrecko (alebo v mojom prípade pevnejší mikroténový sáčok) a vytláčame asi 3-4 cm rožky na plech pokrytý papierom na pečenie.  Netreba ich dávať ďaleko od seba, pri pečení už nenarastú. Z tejto dávky vychádzajú asi 2 plechy. Dáme do predohriatej rúry na 150 stupňov asi na 20 minút, je to ale individuálne podľa typu rúry, rožky by nemali stmavnúť.

Krém:

250g masla

40g kakaa

4 celé vajcia

pol lyžičky vanilky alebo 1 vanilkový lusk

30g stéviového sladidla, ktoré sa dá takisto nahradiť xylitolom alebo medom, treba ich však dať podstatne viac (asi 2-3 krát toľko).

pol lyžičky škorice – môžete pridať a nemusíte, škorica však znižuje hladinu cukru v krvi a pri pravidelnej konzumácii zlepšuje inzulínovú rezistenciu

Maslo rozmiešame s polovicou sladidla, kakaom a vanilkou. Vajcia s druhou polovicou sladila vyšľaháme nad parou na hustejšiu žltú penu, odstavíme z vodného kúpeľa a šľaháme do vychladnutia. Vajíčkovú penu zmiešame s maslom, dáme ju do cukrárskeho vrecka a naplníme vychladnuté rožky. Naplnené rožky dáme do chladu aby plnka stuhla a dala sa namáčať v čokoláde.

Poleva:

100g čokolády – čo najviac percentnej (ja som použila Sladkú vášeň 86% kakaa, nie je to síce z hľadiska zloženia najideálnejšia čokoláda, napr. Lindt čokolády neobsahujú sójový lecitín a používajú aspoň trstinový cukor, ale tú mi je ľúto dať do varenia)

50g kokosového oleja (ak nemáte tak masla)

50ml šľahačkovej smotany  (alebo aj trochu viac, poleva je potom mäkšia a lesklejšia)

Ingrediencie zahrejeme na vodnom kúpeli v malej miske a stuhnuté rožky ponamáčame.

 

Glykémie po parížskych „rohlíčkoch“

U diabetikov  je dôležité poznať aj vplyv jedla na hladinu cukru v krvi, musia si vyberať jedlá s nízkym glykemickým indexom, aby sa vyhli veľkým výkyvom glykémie a nebezpečnej hyperglykémii, kedy dochádza k poškodzovaniu orgánov.  Pre tento účel je najlepšie riešenie kúpa glukomera (ceny začínajú asi na 20 eurách) a prúžkov do glukomera (50ks asi za 15 euro) a sledovať si vplyv jednotlivých potravín na hladinu cukru v krvi. Tieto rožky mali minimálny vplyv na hladinu glykémie, trošku väčší výkyv by pravdepodobne nastal po použití xylitolu alebo medu ako sladidla.

Súvisiace články:

Valentínsky cheesecake bez múky a cukru

ChocoNut bey výčitiek

Slané pečivo bez múky

Kokosové marshmallow

Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku. 

Autor: Diana