Najčastejším nosičom infekčných baktérií, vírusov a parazitov býva potrava (surové alebo nedostatočne upravené mäso, mäsové výrobky, mäsové konzervy, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, cukrárenské výrobky, zmrzlina) a voda. Riziko prenosu infekcie znížite dodržiavaním určitých pravidiel:
- – predovšetkým v lete kupovať len dôsledne balené mäso a mliečne výrobky, u vákuovo balených výrobkov by mala byť tekutina z nich vytekajúca číra, mäso nesmie byť slizké, lepkavé, netypicky sfarbené a nemalo by zapáchať
- – rozmrazené mäso znova nezamrazovať
- – dávať pozor na dátum spotreby kupovaných výrobkov
- – mäso a vajcia musia byť dokonale tepelne upravené
- – uchovávať potraviny buď teplé (60°C) alebo v chladničke
- – dôkladne ohriať už uvarený pokrm pred konzumáciou, ideálne ho nechať prejsť varom
- – zabrániť kontaktu surových a už uvarených potravín
- – udržiavať kuchynské náradie v čistote
- – chrániť potraviny pred hmyzom, hlodavcami a domácimi zvieratami
- – na varenie používať výlučne pitnú vodu
Na cestách do tropických a subtropických krajín
- – nepiť vodu z vodovodu, na pitie kupovať len balenú vodu, v oblastiach s veľmi nízkou hygienou sa odporúča používať balenú vodu aj na umývanie zubov
- – nepiť nápoje s ľadom, nakoľko môže byť pripravený z vody z vodovodu alebo za zlých hygienických podmienok
- – nekonzumovať surové šaláty (zelenina je umývaná vo vode) a šúpať si ovocie, zeleninu radšej len tepelne upravenú
- – nejesť v pouličných stánkoch s pochybnou hygienou
- – nepiť miestne pivo, nemuselo byť pasterizované
- – zmrzlinu kupovať len balenú
- – umývať si ruky vždy pred jedením a po použití toalety
- – ak cestujete do krajín, kde je výskyt cholery alebo týfus, treba sa dať pred cestou zaočkovať
- – pred cestou aj počas cesty je vhodné užívať probiotiká na zvýšenie odolnosti voči cudzorodým baktériám, na tento účel sú najvhodnejšie kmene Lactobacillus reuteri, Lactobacillus casei a kvasinka Saccharomyces boulardii.
Informácie uvedené na stránke neslúžia ako náhrada návodu na použitie lieku ani nenahrádzajú návštevu lekára. Pred užitím lieku si dôkladne prečítajte príbalovú informáciu lieku.
Autor: Diana